Софийската градска прокуратра, на която са подследствени депутатите, откакто закриха специализираната,

...
Софийската градска прокуратра, на която са подследствени депутатите, откакто закриха специализираната,
Коментари Харесай

Гешев ще иска имунитета на депутата Димитър Аврамов от ДПС

Софийската градска прокуратра, на която са подследствени депутатите, откогато закриха профилираната, предлага на Иван Гешев да изиска от Народното събрание имунитета на подреден представител Д.А.

Става въпрос за Димитър Аврамов - в този момент народен представител от Движение за права и свободи. Някога Аврамов минаваше за " дясна ръка " на Искра Фидосова, забърка се в най-различни корупционни кавги и записи, свързани с това време в ГЕРБ, от която бе и народен представител един мандат.

След това мина към Движение за права и свободи, където непроменяемо го избират от една от най-бедните и обезлюдени области в страната - Монтана.

Новото искане на имунитета (което се повтаря при всеки идващ парламент) се постанова поради дело, което си тече против него още от времето на Специализирания съд и даже отпреди това.

Това е остарялото му дело за търговия с въздействие. А визираните действия са от 2012 година Веднъж Аврамов бе оправдаван от Софийски градски съд, само че след това апелацията върна делото. После пък то се оказа в Специализирания съд. 

Макар че " новият " обвинителен акт е още от 2019 година, се наложило поради конституирането на новия парламент правосъдното дело да се спре за следващ път.

Това е станало с определение на съда от 20 април 2023 година

Продължаването на наказателното произвеждане против депутат е допустимо единствено след позволение на Народното събрание или в случай че той самичък си даде имунитета.

Ето и прокурорското известие:

Софийска градска прокуратура (СГП) предложи на основния прокурор на Република България да внесе стимулирано искане до Народното събрание на Република България (НС) за предоставяне на позволение за продължение на наказателното гонене против Д.А., народен представител в 49. Народно заседание.

Предложението е направено от прокурор от отдел „ Специализиран “ към СГП по отношение на импортиран на 15.04.2019 година от Специализираната прокуратура обвинителен акт против Д.А. за закононарушение по член 304б, алинея 1 по отношение на член 26, алинея 1 по отношение на член 20, алинея 2 от Наказателен кодекс (търговия с влияние). 

В Специализирания углавен съд е формирано правосъдно произвеждане, като след закриването на съда разглеждането на наказателното произвеждане е траяло в Софийски градски съд.

Централната изборна комисия е оповестила с Решение № 1901-НС от 8 април 2023 година имената на определените народни представители в 49. Народно заседание, като подсъдимият Д.А. е разгласен за определен депутат. На 12.04.2023 година подсъдимият Д.А е положил клетва като депутат.

С Определение от 20.04.2023 година СГС-СНС ЗАКРИТ е спрял наказателното произвеждане на съображение член 25, алинея 1, т. 3 от Наказателно-процесуален кодекс, защото лицето, по отношение на което се организира наказателното произвеждане, е с имунитет. Продължаването на наказателното произвеждане против депутат е допустимо единствено след позволение на Народното събрание съгласно наредбата на член 70 от Конституцията на Република България.  
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР